Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010

Η σοφία του σκύλου μπροστά στην ηλιθιότητα του ανθρώπου




"Οι περισσότεροι επαΐοντες στις οικονομικές και κοινωνιολογικές επιστήμες θεωρούν πως ένα τέτοιο οργανωτικό κατασκεύασμα, όπως μια πόλη, θα ήταν αδύνατο να υπάρχει, όχι μόνον από οικονομικής σκοπιάς, αλλά και από κοινωνιολογικής και ψυχολογικής.

Κανένα πλάσμα με το υψηλά εξελιγμένο νευρικό σύστημα που είναι αναγκαίο για την ύπαρξη ενός πολιτισμού, επισημαίνουν, δε θα μπορούσε να επιβιώσει μέσα σε τόσο περιοριστικά μέτρα.

Το αποτέλεσμα, αν το επιχειρούσαν, υπογραμμίζουν οι ειδικοί αυτοί, θα οδηγούσε σε μια κατάσταση μαζικής νεύρωσης, που σύντομα θα κατέστρεφε αυτόν τον ίδιο τον πολιτισμό που δημιούργησε την πόλη!"

Σε μια μακρινή εποχή, όπου ο ανθρώπινος πολιτισμός έχει καταρρεύσει κάτω από το ίδιο του το βάρος και το είδος μας έχει εκλείψει, οι σκύλοι - μελετητές προσπαθούν να αναλύσουν την αληθοφάνεια των θρύλων που έχουν διασωθεί σχετικά με την ύπαρξη του ανθρώπινου είδους.
Σύμφωνα με τη λογική, καταλήγουν στο συμπέρασμα πως πρόκειται για μυθοπλασία και πως ο Άνθρωπος δεν υπήρξε ποτέ...για τον απλούστατο λόγο, πως αποκλείεται να ήταν τόσο η λ ί θ ι ο ς !

Από το βιβλίο του Clifford Simak, "Πόλη", εκδόσεις Locus 7.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου